loader image

Podrška 24/7
+381 63 412 285

0

0

Beskućnik

Šifra proizvoda: 305 Kategorija:
Šifra proizvoda: 305 Kategorija:
Izdavač: Sven
Sva u dahu i osluškivanju, melodijsko-ritmičnim, smisaonim čistinama, dubinama stihova, Violeta Jović, pesnikinja plemenitih namera i postupaka, potvrđuje još jednom, zrelost i originalnost pesničkog zamaha u pokušaju da svet sagleda u perspektivi svevremenosti.

300,00 RSD

Opis

Postoje ljudi koji svojom ličnošću, snagom misli, reči i dela, svojom izuzetnošću, utisnu pečat trajnosti svega čega se dotaknu.
Očima otvorenim za svet oko sebe, sluhom kojim čuje odjeke u sebi, Violeta Jović, afirmisani dečji pesnik, pripovedač i romanopisac, oglašava sebe kao odgovor na pitanja koja joj postavljaju svet i vreme. I prema trenutku bira formu koja joj najviše odgovara. Ovoga puta još jednom nas uvodi u svoje zamišljeno pesničko tragalaštvo.
Zbirkom “Beskućnik“, sa pesmama razdeljenim u četiri ciklusa (San nedosanjan, Beskućnik, Znakovi pored stranputice, Most), Violeta još jednom potvrđuje tezu da umetnost ne bi trebalo da služi ni analizi, ni kritici postojeće životne stvarnosti, već otkrivanju novih prostora duha, novih sfera univerzalnih vrednosti, braneći tako stav da je oblast umetnosti nezavisna od životne svakodnevnice, od efemernih pojava materijalne realnosti i praktičnih ljudskih interesa.
Ova zbirka pesama Violete Jović posebna je i autentična projekcija života u stilu osluškivanja sebe i uranjanja u sebe, u stilu ljubavi, lepote, svetlosti, stvaranja, ali i tuge, sete i stradanja.
Svoj lični duhovni pejzaž, pojavama i slikama, obiljem metaforičnosti, apstraktnim tokovima i tajnama, obrtima, inverzijama stiha, u potpunosti uklapa u matricu savremenog pevanja. Poetski diskurs, pun smisla i unutrašnje logike, asocijativnih i imaginativnih uzleta, emotivnih uspona, dozvoljava pesnikinji da izrazi sve nijanse svojih raspoloženja do krajnje prefinjenosti i čistote poetske forme; njen lirski etos, postojan i snažan, svojom otvorenošću postiže zavidnu spontanost u smenjivanju poetskih slika.
Za nju je pisanje permanentan tonus. Ona, jednostavno, ima svoj entitet, svoju višu jezičku trezvenost, bez koje je prolaznost neizbežna. Biti pesnik, to znači biti zaljubljenik u jezik čija ogromna snaga obituje u lepoj pisanoj reči (pesma Lepa reč).
Koliko je neko stvarno veliki pesnik, najbolje se može videti po načinu na koji govori o temama koje su toliko životne, stvarne, ponekad delikatne, bolne… Mnogi pesnici najčešće skliznu u patetiku, pokušavajući da takve motive bespotrebno dramatizuju.
Violeta to izbegne zaista znalački. Ona iščitava svet kao svojstven ispis. Na to upućuju neke od najproduktivnijih metafora kojima ova knjiga obiluje. NJima nas uvodi u “San nedosanjan“, uz akustični motiv (topot kopita), koji se transformiše u vizuelnu sliku – divnog belog konja srebrne grive…
Iscrtava svoju prostornu i vremensku putanju
“ Zrakom svetlosti
što bljesne i nestane
u praskozorje“.
Ironiju suočavanja dobra i zla, obezličene stvarnosti koja vodi u melanholiju, kristalizacijom vlastite snage vešto izbegne, iako je stvarnost tišti i boli (Genetski Zapis).
Tako će se i “Bore“ roditi:
“Iz posejanog ćutanja niče pitanje
ima li smisla stradanje
i molitve i nadanje“
Pesnikinja uspostavlja potpunu prisnost sa svakim motivom: hlebac sa majčinom dušicom je oplemenjuje; teško joj je gledati beskućnika i kako umire kuća; zamoliće pesmu da je pusti na tren; napisaće sebi pismo; sanja o perunikama, o pticama, o mraku, o svetlosti, o sreći, tuzi, o sivilu, o iluziji, čamcu bez kormilara, o proleću koje ponekad kasni; upozoriće je znakovi pored stranputice i vezane ptice.
Zato iskustveno sugeriše čitaocu predostrožnost:
“ Ne verujem
Više nikome
Osim
Ocu
I Sinu
I Onome
Koji zna
Zašto
Ne verujem
Više nikome“
Sva u dahu i osluškivanju, melodijsko-ritmičnim, smisaonim čistinama, dubinama stihova, Violeta Jović, pesnikinja plemenitih namera i postupaka, potvrđuje još jednom, zrelost i originalnost pesničkog zamaha u pokušaju da svet sagleda u perspektivi svevremenosti.
Dobila je srpska poezija još jednu važnu alku za svoje razvijanje i trajanje.

Vera Cvetanović

Dodatne informacije

Težina 0.120 kg
Pisac

Izdavač

Pismo

ćirilica

Format

A5

Broj strana

66

Povez

mek

Godina izdanja

2009.

Dizajn

Milan Ranđelović

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Beskućnik“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *