NA BLISTAVIM GRANAMA LIRE - Vera Cvetanović

Šifra: 70
Maloprodajna cena: 528,00 din. WebCena: 528,00 din.
Količina

NA BLISTAVIM GRANAMA LIRE

Sonetne i druge varijacije

Autor: Vera Cvetanović

Izdavač: SVICI

Pismo: ćirilica

Format: A5

Broj strana: 114

Povez: mek

Godina izdanja: 2018.

Opis knjige:

"Poezija Vere Cvetanović je ta čestica što na čitaoca oplemenjujuće deluje i prožima njegovo biće. Onog čitaoca koji uđe u pesnički vrt Vere Cvetanović, Miljkovićevim rečima kazano „sve je u samoj pesmi, ali da nije samim pesnikom postavljeno. Ništa, međutim, neće naći onaj ko ne ume da zaroni“. Miljković i Vera Cvetanović rođenjem su obasjani suvoplaninskom svetlošću koja se oglašava u njihovoj poeziji orfejskim usudom i božanskom milošću. Svetlost kao motiv i tema u Verinoj poeziji je i „Bela iskra života“ koja asocijativnim prizivima poetičke dimenzije „igrom belog“ raspevava, a ličnom ushitu obezbeđuje nijanse univerzalnog.
Svetlost kao duhovni simbol je jasnoća koja otkriva suštinu postojanja. Jer, sve što vidimo je zaustavljena svetlost. U Jevanđelju po Jovanu kaže se:„A Isus im reče: Još je malo vremena svetlost sa vama; idite dok svetlost imate da vas tama ne obuzme; a ko ide po tami ne zna kuda ide.“"

Miroslav Todorović

"Na tragu najboljih srpskih pjesnika Vera Cvetanović u zbirci Na blistavim granama lire – sonetne i druge varijacije ispisuje iskrene, tople i uvjerljive stihove o uzajamnosti pjesme i pjesnika, sjedinjenosti čovjekovih osjećanja s prirodom, ljubavnim nemirima, o otadžbini i rodu, o pojedincu u društvenom okruženju. Ovim, naravno, spisak tema i motiva nije iscrpljen, ali je dovoljan da ukaže na svekolikost interesovanja ove pjesnikinje za svijet koji je okružuje i za traženje svog mjesta u tom svijetu, koji nam najčešće nije skrojen po mjeri."

Ranko Pavlović

Ocena:

Vezani artikli


Srodni proizvodi